De voordelen van leemstuc.

Leemstuc, ook wel leempleister genoemd, biedt verschillende voordelen bij het bouwen van een woning. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van leemstuc in de bouw:

1. Natuurlijk materiaal: Leemstuc is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit klei, zand, en vaak ook plantaardige vezels. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en kan vaak lokaal worden gewonnen, waardoor het een duurzame keuze is.

2. Reguleren van vochtigheid: Leemstuc heeft de eigenschap om vocht te absorberen en af te geven. Dit helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid in een ruimte, waardoor het binnenklimaat aangenamer en gezonder wordt. Het kan vocht uit de lucht opnemen wanneer de luchtvochtigheid hoog is en het vocht afgeven wanneer de luchtvochtigheid laag is.

3. Dampdoorlatend: Leem is een echt ademend materiaal. Wanneer we bio-ecologisch bouwen, is het niet alleen belangrijk een ademende binnenafwerking te hebben. Het is belangrijk de volledige opbouw dampdoorlatend te maken. De stuc moet in combinatie met de ondergrond vochtigheid niet alleen kunnen bufferen, maar eveneens doorheen de gehele opbouw van je muur of dakvlak kunnen uitdampen.

4. Thermische isolatie: Leem heeft van nature thermische isolerende eigenschappen. Het kan helpen om de temperatuur in een ruimte te reguleren door warmte vast te houden in de winter en koelte te behouden in de zomer. Dit kan leiden tot een vermindering van energieverbruik voor verwarming en koeling.

5. Hoge warmtegeleiding (inertie)/ warmtebuffercapaciteit: Indien we leem gebruiken in combinatie met stralingswarmte (vloerverwarming, muurverwarming, tegelkachels of gewoon de zon), dan zal de leem die warmte vasthouden en lang na de invloed van die stralingswarmte nog steeds blijven afgeven, en wel het meest aan ons eigen lichaam. Dit begrip werkt ook in de zomer : een massieve leemwand in huis kan de middagzon gebruiken om ‘op te laden’ en ‘s avonds wanneer het killer wordt, verdere bijverwarming onnodig te maken.

6. Akoestische eigenschappen: Leemstuc kan geluid absorberen en de akoestiek in een ruimte verbeteren. Dit maakt het ideaal voor gebruik in ruimtes waar geluidsabsorptie belangrijk is, zoals woonkamers, slaapkamers, en home theaters.

7. Luchtzuiverend: Leem zuivert ook VOS (Vluchtige organische stoffen) uit je binnenklimaat. De pleister is dus in staat om slechte stoffen te absorberen en op die manier je luchtkwaliteit positief te beïnvloeden.

8. Conserverend: Leem conserveert hout van nature uit; houten bouwonderdelen worden door omkapseling met leem beschermd. Het aanwezige ichtiol en de perfecte vochtregulering zorgen hiervoor. Een interessant technisch voordeel.

Volgende
Volgende

Wat is een schroefpaal?